L’Agrupació de voluntaris de Protecció Civil de Santanyí compleix un any.

Un any ha passat des que el 26 de març de 2008 es presentés de forma oficial l’Agrupació de voluntaris de Protecció Civil de Santanyí. Un any que ha donat els seus fruits, ja que els components d’aquest col•lectiu han participat en moltes tasques. Des de col•laborar a les distintes fires i esdeveniments d’altres municipis per a formar part de les tasques d’organització de trànsit conjuntament amb la Policia local i quan se celebren els actes de les festes en el municipi de Santanyí.

D’altra banda, el col•lectiu també ha col•laborat amb les tasques derivades dels desastres produïts pel mal temps: retirada d’arbres, neteja viària, etc. Segons ha explicat el primer tinent de batle, Llorenç Galmés: “La intervenció d’aquests voluntaris ha estat decisiva per contribuir a la millora del servei”.

L’Agrupació de voluntaris de Protecció Civil ha participat en accidents de trànsit, i fins i tot, ha ajudat a alguna embarcació que se'n anava a la deriva. L’estiu passat, sense anar més enfora, varen ajudar a dues persones que havien perdut el rumb enmig de la mar amb un petit vaixell.

Entre d’altres coses, l’agrupació va organitzar un espectacular simulacre d’accident de trànsit a Calonge en motiu de les seves festes patronals. L’objectiu era el de donar a conèixer la importància dels voluntaris quan es produeix un incident d’aquestes característiques.

En aquest aspecte, el regidor Galmés apunta que: “La rapidesa de l’actuació per part dels voluntaris, el gran interès que demostren per donar solució als problemes i la gran col•laboració existent amb les forces de seguretat, com la Policia local i la Guàrdia Civil, fan possible que les operacions siguin tot un èxit”.

El col•lectiu, també ha volgut donar a conèixer el gran nombre de materials de que disposa i quines són les actuacions que ha realitzat, per aquest motiu, participen amb un estand a la Fira, en el qual, hi ha una exposició de tot allò que utilitzen per a les seves tasques i fotografies de les seves actuacions.

Actualment l’agrupació compta amb un cotxe Nissan 4x4 Pick-up, també disposa d’una moto aquàtica per realitzar les tasques de salvament marítim i l’uniforme que porten ha estat sufragat per l’Ajuntament de Santanyí.

El cap de l’Agrupació de voluntaris és Damià Obrador, que és també el guarda rural del municipi de Santanyí. L’Agrupació local de Protecció Civil de Santanyí compta actualment amb una quarantena de voluntaris que ja han realitzat el curs bàsic. A més, hi ha 22 persones en llista d’espera que volen fer el curs i formar part de l’agrupació. Així mateix, està previst que del 26 al 6 d’abril se celebri un curs bàsic de Protecció Civil.

Des de l’Agrupació s’ha destacat la gran col•laboració que existeix entre els voluntaris i l’Ajuntament. Fonts del col•lectiu han expressat que: “L’Administració municipal ens dona un gran suport, ja sigui en augmentar els nostres recursos, donant facilitats a l’hora d’organitzar algun esdeveniment, així com per a la realització de cursos, entre d’altres coses que ens ajuden a millorar la nostra tasca”.

Llorenç Galmés ha constatat que: “Efectivament, des de l’Ajuntament intentam ajudar al màxim als voluntaris de Protecció Civil, ja que tenen una funció molt important en el municipi, ens dona seguretat i a més, és una col•laboració vocacional ja que, la gent que forma part de l’agrupació no cobra pels seus serveis, i això, a l’actualitat, és digne d’admirar”.

Finalment, el primer tinent de batle, ha volgut destacar que: “Intentarem de cada any dotar de més material a aquesta associació de voluntaris. Enguany, a més de destinar una important partida pressupostària, l’Ajuntament ha posat a disposició del col•lectiu un local, en el qual, hi ha una oficina i una zona per guardar les seves pertinences. L’objectiu és que l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil pugui donar un millor servei a la comunitat ciutadana”.