L’Elisir d’Amore, una de les joies de l’òpera còmica del segle XIX, al Teatre Principal de Santanyí

El Teatre Principal de Santanyí presenta la II Setmana Lírica que se celebrarà els dies 18 i 20 d’agost amb dues Nits d’Òpera dedicades a la representació de l’Elisir d’Amore de Gaetano Donizetti.

Aquesta, és una de les més encantadores joies de l’òpera còmica del segle XIX, així com un dels cims de la producció de Donizetti, per la seva frescor vocal, l’encertada caracterització dels personatges i l’entranyable tendresa que va saber imbuir en uns arquetips per dotar-los d’humanitat, a més d’una partitura amb una inspiració i frescor que no decau en cap moment.

Després de l’èxit obtingut a la primera edició que es va celebrar l’any passat on la gent va gaudir de l’òpera i la sarsuela, enguany es vol acostar aquest gènere musical a la gent del poble amb una important i coneguda obra que tothom podrà entendre: l’Elisir d’Amore.

Aquesta és una producció de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), co-patrocinada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí i compta amb la col•laboració del Teatre Principal, Escola Municipal de Música de Santanyí, Santanyí Radio entre d’altres empreses privades, per aquests motius, la II Setmana Lírica de Santanyí fou presentada per la regidora de Cultura i Educació, Francesca Vidal, el primer tinent de batle, Llorenç Galmés, el president de l’Associació de Música de Llevant, Pere Bonet i el president de l’IEB, Cristòfol Vidal.

Pere Bonet va comentar que: “des de l’any 2011, l’associació ve impulsant varis esdeveniments musicals, entre els quals destaca l’organització d’òperes en format de cambra, de títols molts coneguts del repertori operístic” i va destacar: “el gran èxit musical i de públic que va suposar la representació de Le Nozze de Figaro de W.A. Mozart al Teatre Municipal de Santanyí”.

Bonet va explicar que: “les produccions de cambra de l’associació es formulen sobre dos pilars fonamentals: el format de cambra de qualitat. La nostra filosofia és oferir un espectacle en petit format, sense disminuir la qualitat musical de tota la producció. D’altra banda, tenir a l’abast produccions que permetin un intercanvi, coordinació i presentació d’intèrprets de les Illes Balears i de la resta de territoris del mateix àmbit lingüístic, per a la seva presentació i posada en valor, així com una interacció cultural dels territoris”.

Cristòfol Vidal, com a màxima autoritat dins l’IEB, va comentar que: “l’estrena serà en el Teatre Principal de Santanyí, però tenim converses amb altres municipis que estan interessats amb aquesta obra i no descartam treure aquesta producció fora de la nostra Comunitat Autònoma”.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Francesca Vidal va expressar la seva satisfacció de poder comptar una any més amb una important producció lírica a Santanyí. “L’any passat la I Setmana Lírica fou tot un èxit i ja en aquell moment, ens varem proposar tornar posar en escena produccions d’aquestes característiques amb l’objecte d’acostar la cultura a la gent del poble. Poder gaudir d’una òpera només es pot fer a les grans ciutats per aquest motiu, nosaltres volem fer un esforç perquè arribi al nostre municipi”.

El primer tinent de batle, Llorenç Galmés, ha anat més enllà: “l’any passat també varem comptar amb un públic estranger i això ens encoratja per promocionar el turisme cultural, tan necessari al nostre municipi. Per tant, amb la posada en escena d’aquestes obres tan interessants aconseguim varis objectius: acostar la cultura al poble, atreure el turisme cultural i potenciar la funció del Teatre Principal de Santanyí com un espai dinamitzador de les distintes expressions artístiques a nivell musical i teatral. No oblidem que l’òpera és també una representació on els cantants fan d’actors i interpreten distintes escenes al mateix temps que canten”.

En aquesta producció intervenen les sopranos Maia Planas i Anna Guixé; el tenor Joan Carles Falcón; el baríton Pere Bonet i el baix-baríton Pablo López. També actua l’orquestra de cambra de la Setmana Lírica de Santanyí, amb 11 instrumentistes, essent Mestre Corepetidor: Yoan Hereau. La direcció escènica va a càrrec d’Eugènia Corbacho i la direcció musical de David Mason.

La venda anticipada de les entrades a 16 euros s’ha allargat fins el 15 de juliol, després es cobraran a 18 euros.