El tanatori del cementiri de Calonge i s’Alqueria, una demanda social en vies de ser una realitat

El tanatori del cementiri de Calonge i s’Alqueria Blanca és un dels projectes que compta amb més demanda social pels residents d’aquestes dues poblacions. La seva construcció serà molt prest una realitat ja que les previsions són de licitar les obres abans que acabi el 2012 per poder començar-les a principis de l’any vinent.

El pressupost total de les obres apuja a 360.000 euros, dels quals, s’han reservat 120.000 dintre del pressupost de 2012 i es destinarà una partida de 161.000 euros dintre del pressupost de 2013.

L’edifici es construirà en una parcel•la de 1.977 m2 de propietat municipal ubicada vora el cementiri. Només constarà d’una planta baixa i per aconseguir la màxima integració amb l’entorn, s’utilitzarà el marès com a material principal per a la seva construcció.

La connexió entre el cementiri i el nou edifici es farà aprofitant un petit magatzem existent annex a l’oratori, del qual, es conservarà el seu aspecte exterior i tipologia, per convertir-ho en un vestíbul exterior. L’àmbit exterior annex al cementeri passarà de ser una àrea asfaltada a ser un espai lliure públic accessible i pavimentat amb algunes zones verdes.

Es conservarà en la seva totalitat una massa de pinar existent a la parcel•la, de gran valor paisatgístic i ambiental, així com la totalitat del cementeri existent i els seus elements de gran valor patrimonial.

Per respectar el recinte existent, el nou edifici no se suportarà directament sobre el mur de tancament sinó que se separa del mateix amb l’espai suficient per crear un pati estret i allargat que servirà de zona restringida de pas, a més, com que es desenvolupa només en planta baixa, l’impacte visual és mínim.

La coberta serà enjardinada i els buits de la façana s’han dissenyat amb l’objecte d’aconseguir una ventilació creuada aprofitant els vents dominants de sud-est- nord-oest i es preveu un aljub per a la recollida de l’aigua de la pluja que s’utilitzarà pel reg de les zones verdes.

El Tanatori municipal, complirà el Reglament de Policia Sanitària Mortuòria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Per qüestions funcionals, es distingeixen dues zones, una pública i l’altre restringida, que s’articulen paral•lelament com una seqüència d’espais que condueixen a un pati exterior a través del qual es podrà accedir al cementiri.

Els accessos principals coincideixen amb l’entrada del cementeri i amb l’àrea que s’utilitza actualment com aparcament exterior. A la zona pública interior s’hi accedeix a través d’un porxo exterior que condueix a un vestíbul, on se situa la recepció. A continuació es troba una sala, a través de la qual, s’accedeix a un pati exterior per una banda i a la sala de vetlla per l’altra. Aquesta està separada amb un sistema de portes corredisses que permeten comunicar ambdós espais, per si es vol celebrar algun tipus de cerimònia. Des de la sala també s’accedeix al nucli de serveis compost per un magatzem i dos banys.

A la zona d’us restringit, s’hi troba la sala d’autòpsies, el vestuari i bany del personal i la sala d’exposició.

El cementiri de Calonge i s’Alqueria Blanca, és propietat del Bisbat de Mallorca. L’any 2010, es va signar un conveni de col•laboració amb l’Ajuntament de Santanyí, pel qual, es va fer una cessió per un termini de 30 anys al consistori amb el compromís de mantenir les instal•lacions i prestar els serveis propis del cementiri.

En aquell moment, el batle, Miquel Vidal, ja va anunciar que es construiria un tanatori donat que aquest era un reclam popular. El projecte i la maqueta del Tanatori ha estat a exposició públic perquè els veïns de s’Alqueria Blanca i Calonge el poguessin veure.

La regidora d’Obres Públiques i batllessa pedània de s’Alqueria Blanca, Maria del Pilar Mas; el regidor i batle pedani de Calonge, Antoni Matas i el primer tinent de batle, Llorenç Galmés, han presentat aquest projecte que serà un dels més importants de l’actual legislatura.

El regidor Galmés, ha comentat que: “ara només manca l’autorització per part del Consell de Mallorca per a una modificació puntual de les Normes Subsidiàries que permeti ampliar l’actual sistema general en sòl rústic amb ús del cementiri, que actualment només inclou, el recinte de l’actual cementiri, perquè inclogui també els terrenys on es pretén ubicar el nou edifici”.

Per la seva banda, tant Antoni Matas com Maria del Pilar Mas, coincideixen en comentar que: “aquestes obres són molt necessàries perquè cobreixen un buit social ja que actualment només es disposa d’una sala de vetlla que es troba en molt males condicions”.