Tercera campanya d’excavacions al jaciment arqueològic de Can Jordi


Per tercer any consecutiu, l’Associació Cultural LAUSA lidera una nova campanya d’excavacions al poblat talaiòtic de Can Jordi, situat al terme municipal de Santanyí, a pocs quilometres del poble en direcció a Cas Concos. Es calcula que el poblat, en moments de màxima activitat, hauria ocupat uns 14.000 metres quadrats de superfície. Això el convertiria en un dels més grossos de Mallorca i també de les Illes Balears.

La campanya del 2017 va començar a principi d’agost, gràcies a un conveni signat al 2015 per un projecte de cinc anys, entre l’Ajuntament de Santanyí, LAUSA i el Consell de Mallorca, donada la rellevància arqueològica del jaciment. Per enguany es destinaran 20.000 euros per cobrir les despeses, dels quals el consistori santanyiner n’aporta 8.000, i la resta arribaran a través d’una subvenció que cada any atorga el Consell.

La història del poblat de Can Jordi es remunta a l’any 1.000 aC, i està format per diferents talaiots, dels quals se’n conserva un en bon estat, a més de diferents trams de murada. Can Jordi, de forma el·líptica, presenta quasi totes les característiques típiques dels poblats d’aquestes característiques de l’illa, amb una murada perimetral i diferents habitacions adossades. Aquest estiu s’han centrat els esforços en col·locar el portal de l’anomenat sector B, format per dues pedres de grans dimensions. La més gran, s’ha calculat que pesa 4,8 tones, i s’ha necessitat d’un camió grua per poder moure-la. També s’ha fet feina la garita de vigilància inserida a la murada del sector C, que l’any passat no es va excavar i on s’han destapat diferents nivells de cendres. Can Jordi va ser habitat fins a la conquesta romana de Mallorca al 123 aC., tot i que no va quedar en desús per complet. Al llarg de les diferents campanyes s’hi han trobat vestigis d’altres cultures, com ceràmiques musulmanes.

El batle, Llorenç Galmés, i la regidora de Cultura, Ricarda Vicens, han visitat el jaciment per agrair la feina tant dels arqueòlegs com dels voluntaris, molts veïnats de Santanyí i d’altres arribats d’altres indrets de Mallorca.