Amb l'arribada del bon temps, el municipi de Santanyí organitza una vegada més el Festival Internacional de Música, el qual esdevé un esdeveniment clau del programa cultural de la localitat per als pròxims mesos, i que enguany arriba a l’onzena edició. Aquest any, el festival inclou cinc concerts, un per mes, que es realitzaran des de maig fins a setembre. El primer concert se celebrarà aquest cap de setmana, el dissabte 6 de maig, a l'església parroquial de Sant Andreu, amb la presència de l'organista italià Paolo Crivellaro que presenta un programa titulat La màquina del temps: un viatge del gòtic tardà al barroc. Precisament avui dematí l’intèrpret ha assistit a la presentació que ha tingut lloc a Santanyí, on també hi eren presents la regidora de cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens, el director musical del festival, Miquel Estelrich, i representants dels patrocinadors que ajuden que tots els concerts siguin possibles.
Així, una vegada més, demà dissabte, es podrà gaudir d’un fantàstic espectacle amb una de les joies patrimonials més importants del municipi de Santanyí, l’orgue de Jordi Bosch que hi ha a l’església del poble. Per al segon concert, l’escenari serà el temple de s’Alqueria Blanca. L’església del nucli curiablanquer acollirà, diumenge dia 11 de juny, el concert de la santanyinera Catalina Roig a la flauta, i Rafael González al piano.
Com ja és costum, el concert anual, "Música Arran de Mar" tindrà lloc al Caló den Busques de Cala Figuera durant el mes de juliol. La data programada és l'1 de juliol a les 22.00 h. En aquesta ocasió, l'Orquestra del Festival de Santanyí, dirigida per Vicent Balaguer, i la mezzosoprano Sandra Ferrández seran els protagonistes del concert. El programa musical està format exclusivament per obres conegudes de sarsuela.
El quart concert tindrà lloc el dia 19 d’agost a les 21.00 a es Fortí de Cala d’Or, tindrem l’oportunitat, una vegada més, de poder escoltar al municipi de Santanyí, a la mezzosoprano María José Montiel, amb el violinista búlgar Vasko Vassilev i Miquel Estelrich al piano.
L’onzena edició del Festival Internacional de Música Vila de Santanyí es tancarà a l’església parroquial de Sant Andreu a Santanyí dia 23 de setembre a les 21.00, amb el concert del flautista Rafael Adobas i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears dirigida per Pablo Mielgo,
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens, ha valorat molt positivament el cartell d’aquesta nova edició del festival i la fita que suposa arribar a organitzar onze trobades: “estam molt satisfets de poder organitzar una altra vegada més el Festival Internacional de Música Vila de Santanyí. I encara és més motiu d’orgull poder arribar a l’onzena edició. Durant aquests anys han passat més de 100 artistes de primer nivell internacional pel nostre municipi, cosa que ens ha consolidat com un dels referents del panorama musical. Hem d’agrair, com sempre, el paper dels col·laboradors i patrocinadors del festival, ja que sense ells, aquest esdeveniment no seria possible”.
El programa complet de l’XI Festival Internacional de Música Vila de Santanyí es pot consultar a la pàgina web de l’Ajuntament de Santanyí, ajsantanyi.net.
Paolo Crivellaro
Prestigiós organista italià, ha actuat a sales com ara la Philharmonie de Berlín, St. Bavo a Haarlem, el Finlàndia Hall de Hèlsinki, el Palace of Arts a Budapest, el Mariinsky Hall a Sant Petersburg o el Torch Center a Seül. Professor a la Universität der Künste (Universitat de les Arts) de Berlín, és convidat regularment per fer conferències i classes magistrals a prestigioses universitats i centres superiors a París, Praga, Groningen, Tòquio, Lió, Hèlsinki, Göteborg, Sant Petersburg, Seül, Amsterdam, Varsòvia, etc. Ha estat convidat a formar part de jurats a concursos internacionals d’orgue a Odense, Praga, Freiburg, Innsbruck, Linz, etc. Inspector honorari del Ministeri de Cultura italià, entre el 1978 i el 1992 va ésser responsable de la catalogació de més de 200 orgues històrics per al Fons Nacional de Tresors Artístics i Històrics. La seva aportació en el camp de la història i la construcció d’orgues inclou recerca i conferències, i és autor de diversos articles sobre el tema. Ha publicat diversos llibres sobre interpretació d’orgue, com ara Die Norddeutsche Orgelschule – Aufführungspraxis nach historischen Zitaten (Carus Verlag), The French école classique i La scuola della Germania del Nord. Miquel Estelrich
L’orgue de Santanyí
Construït el 1762 pel mallorquí Jordi Bosch (1739-1801), sorprèn els entesos per la majestuositat i alhora poesia de les seves veus i la seva avançada tecnologia, que el converteix en únic en el seu gènere. L’orgue de Santanyí està considerat un dels orgues barrocs més importants d’Europa. El seu constructor, Jordi Bosch, també és autor dels orgues del convent de Sant Francesc de Palma, de la capella del Palau Reial de Madrid i del monumental orgue de la catedral de Sevilla. Pels seus mèrits va ser nomenat orguener reial de Carles III. La impressionant façana i la decoració de l’orgue són obra del dominic fra Albert Borguny. L’orgue procedeix de l’antic convent de Sant Domingo de Palma. A causa de la demolició del convent, l’Ajuntament de Santanyí va comprar, el 1837, a l’orguener Guillem Puig l’esmentat instrument per instal·lar-lo a l’església. En no disposar d’espai suficient per col·locar-lo, només se’n va poder muntar una part, bàsicament la façana. Els altres elements s’hi han anat incorporant progressivament. Després de diverses reformes, va ser el 1983 i el 1986 quan l’orguener Gerhard Grenzing li donà la configuració actual. Queda pendent la recuperació definitiva amb la incorporació necessària del tercer teclat (orgue d’ecos) i la incorporació dels tubs i mecanismes restants. Aquest serà el nostre proper objectiu i el de les institucions i la societat mallorquina.
Catalina Roig
Va néixer a Santanyí (Mallorca) l’any 1980. Començà els estudis musicals a l’Escola Municipal de Música del poble amb el professor Enrique Palau. Acabà els estudis superiors al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on va obtenir les màximes qualificacions. Ha assistit a classes amb professors com ara Magdalena Martínez, Salvador Martínez, Vicens Prats, Joana Guillem i Maxence Larrieu, entre d’altres. És membre del Bóreas Quintet de Vent. Ha col·laborat amb l’Orquestra Haydn de Barcelona, l’Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya i amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, entre d’altres. És professora de flauta del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca.
Rafael González
Nascut el 1988 a Montevideo, va estudiar amb Raquel Boldorini; va continuar la seva formació a Xile, Alemanya (Universitat de Música de Weimar) i Hongria, i va obtenir els títols de Bachelor i Master of Arts a l’Acadèmia de Música Franz Liszt de Budapest. Els seus mestres van ser Maria Iris Radrigán, Grigory Gruzman, Homero Francesch, András Kemenes i Rita Wagner. Ha actuat en recitals a l’Uruguai, Xile, Alemanya, Espanya, Hongria i els Països Baixos, entre els quals destaquen les seves presentacions al Palau de les Arts de Budapest, el Teatre Municipal de Santiago de Xile, el Teatre del Llac de Frutillar i el Teatre Solís de Montevideo. Ha actuat com a solista amb l’Orquestra Filharmònica de Karlovy Vary, a la República Txeca, i amb l’Ensemble für Neue Musik de la Universitat de Weimar. És professor a l’Escola Municipal de Música de Santanyí.
Sandra Ferrández
Neix a Crevillent. Finalitza la carrera de cant amb la catedràtica Ana Luisa Chova al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, i obté nombrosos premis i reconeixements. Alguns dels seus recents i propers projectes són: Carmen de Bizet a La Maestranza de Sevilla i Alacant, Rèquiem de Mozart a l’Auditori Nacional de Madrid, El Gato Montés al Teatre Campoamor d’Oviedo i a La Maestranza de Sevilla, Rigoletto a Màlaga, La Dama de l’Alba a Oviedo, Hänsel und Gretel a Bilbao i Santander, Nixon in China al Teatro Real de Madrid, El Messies de Händel amb la Jove Orquestra Barroca d’Andalusia, i la Simfonia núm. 2 de Gustav Mahler a l’Auditori Nacional, entre d’altres. Gran exponent de la sarsuela, és molt aplaudida en títols com El sueño de una noche de verano, La Villana i Gavilanes al Teatro de la Zarzuela de Madrid, La Revoltosa i La Corte de Faraón als Teatros del Canal de Madrid, Luisa Fernanda a Caracas, La Malquerida i Barberillo de Lavapiés al Palau de les Arts de València.
Orquestra del Festival de Santanyí (OFS)
L’Orquestra del Festival de Santanyí és una nova agrupació formada per músics de prestigi d’importants orquestres espanyoles i joves instrumentistes que encara es perfeccionen a centres musicals d’Espanya i l’estranger. Molts d’ells formen part d’orquestres joves de la importància de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), la Gustav Mahler Jugendorchester o la Jove Orquestra Europea (EUYO).
Vicent Balaguer
Nascut a Benaguasil (València), és professor de violí al Conservatori Professional de Torrent i professor convidat al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. És concertino convidat habitual de l’Orquestra Simfònica de Navarra, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i de les orquestres de València, Comunitat de Madrid, Tenerife, Galícia, Castella i Lleó i Cadaqués i concertino-fundador del Collegium Instrumentale de València. És professor de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana i l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans.
María José Montiel
Reconeguda com una de les més grans mezzosopranos de l’actualitat, neix a Madrid, es forma al Real Conservatorio abans de traslladar-se a Viena. Des del seu debut, la seva brillant trajectòria l’ha duita als escenaris més importants del món, com els del Carnegie Hall de Nova York, La Scala de Milà, Salle Pleyel i Opéra de Paris, Musikverein, Konzertaus i Staatsoper de Viena, La Fenice de Venècia, New National Theatre de Tòquio, Teatre Real de Madrid o Liceu de Barcelona. Ha col·laborat amb mestres com Mehta, Chailly, Maazel, Oren, Dutoit, Gómez Martínez, L. Cobos, Foster, Marriner, Tate o Benini, i amb orquestres com les filarmòniques de Viena, Helsinki i Tòquio, les simfòniques de Montreal i Cincinnati, Nacional de França o Giuseppe Verdi de Milà, la ONE, l’Orquestra de València o la Simfònica de RTVE. Estudiosa del repertori de Lied, cançó espanyola i francesa, ha ofert més d’un centenar de recitals per tot el món. Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Música 2015 pel Govern espanyol. Des del 2019 és professora de cant de la Universität der Künste de Berlín.
Vasko Vassilev
Vasko Vassilev va néixer a Sofia i començà a estudiar violí als 5 anys. Va ser enviat pel govern de Bulgària a estudiar al Conservatori de Moscou i després a la Guildhall School of Music i al Royal College of Music de Londres. Va guanyar importants concursos internacionals de violí com el Jacques Thibault a París i el Concurs Paganini a Gènova (Itàlia). És el concertino de la Royal Opera House de Londres des dels 23 anys i també ha estat convidat sovint com a concertino de les orquestres Simfònica, Philharmonia i Filharmònica, aquestes tres de Londres, entre d’altres. Ha actuat a les sales més importants del món i amb grans músics clàssics i d’altres estils com Plácido Domingo, Sting, Ronnie Wood i Erasure. És el fundador del grup instrumental Laureate i té una àmplia discografia.
Miquel Estelrich
Nascut a Palma (Mallorca), és professor titular de piano i fundador del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, del que n’ha estat director. La seva intensa i variada activitat com a pianista l’ha duit a actuar a grans teatres com al Kennedy Center de Washington, el Teatro de la Zarzuela de Madrid, el Teatre Victoria Eugenia de Sant Sebastià, el Palau de la Música de Barcelona, el Palau de la Música de València, auditoris de Madrid, Saragossa, Santander, Itàlia, Portugal, França, Àustria, Alemanya o la Xina, bé com a solista amb orquestra, solista o música de cambra. Ha enregistrat 14 CD i elaborat 16 llibres amb obres per a piano, per a veu i piano i per a piano i orquestra de Frédéric Chopin, Baltasar Samper, Jaume Mas Porcel, Joan Maria Thomàs, Miquel Capllonch, Antoni Parera Fons, entre altres compositors. És convidat regularment a impartir classes a The Paris International Summer Sessions a l’École Normale de Paris, Alfred Cortot, així com a universitats de Taiwan i la Xina. És doctor per la Universitat de les Illes Balears i pianista de l’Orquestra Simfònica de Balears des de la seva fundació el 1989.
Rafael Adobas
Guanyador del primer premi al 10è Concurs Internacional de Flauta de Kobe 2022 i tercer premi al Concurs Internacional de Flauta Carl Nielsen el 2019, el flautista hispanofilipí Rafael Adobas Bayog forma part d’una nova generació de flautistes que combina la creació musical amb altres disciplines artístiques. Va néixer a Eivissa. Es va formar al Conservatori de la seva ciutat natal i posteriorment a l’ESMUC, amb Vicens Prats. Va continuar a la Hochschule für Musik de Munic, on va estudiar amb Andrea Lieberknecht i Natalie Schwaabe (flautí), a més de flauta barroca amb Marion Treupel-Franck. Ha actuat com a solista amb la Filharmònica de Copenhaguen, l’Orquestra de Cambra de Munic, l’Orquestra Simfònica d’Odense i la Webern Kammerphilharmonie. Va debutar al Carnegie Hall de Nova York el 2022 amb el suport del Siemens Arts Program. Recentment ha participat al Festival Musika-Música al Palacio Euskalduna de Bilbao, al Bunka Hall de Kobe i al Hamarikyu Asahi Hall a Tòquio
Orquestra Simfònica de les Illes Balears
L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears va ser creada l’any 1988 sota la institució denominada Fundació Pública de les Balears per a la Música, que incloïa el Govern balear, l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca. Si bé la història del simfonisme a les Illes Balears data dels anys 40, la formació de l’orquestra tal com avui dia es coneix es deu al mestre Luís Remartínez, que va ser el seu primer director titular. Després l’han seguit els mestres següents: Philippe Bender, Salvador Brotons, Geoffrey Simon, Edmon Colomer i Josep Vicent. Actualment el mestre Pablo Mielgo n’és el director titular. L’Orquestra desenvolupa la seva temporada regular a l’Auditòrium de Palma, així com a les temporades d’òpera al Teatre Principal de Palma i al Teatre Principal de Maó, a més de diverses actuacions a altres indrets de les Illes. L’Orquestra ha acompanyat solistes de rellevància internacional com Juan Diego Flórez, Kiri Te Kanawa, Teresa Berganza, Joaquín Achúcarro, Piotr Anderszewski, María Bayo, Simón Orfila, Joan Pons, Kate Lindsey, Michel Camilo, Radovan Vlatkovic, Katia i Marielle Labèque. Actualment té Julian Rachlin com a artista internacional en residència i com a artista balear, el jove violinista Francisco Fullana. L’OSIB ha fet nombroses gires i la seva presència ha destacat en sales importants com la de Radio France de París o el Musikverein de Viena.
Pablo Mielgo
Madrileny de naixement, es va formar al Conservatori Superior de Música de Madrid, a l’Escola Reina Sofía i a la Guildhall School de Londres. És el director titular de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears des del 2014. Dirigeix amb regularitat a Europa, els Estats Units, Llatinoamèrica i l’Orient Mitjà, on ha dirigit orquestres com la Qatar Philharmonic Orquestra, l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela, o l’Orquestra de l’Arena de Verona. Així mateix dirigeix amb regularitat artistes mundialment rellevants com Juan Diego Flórez, les germanes Labèque, Pierre-Laurent Aimard, Julian Rachlin o Radovan Vlatkovic, entre d’altres. És el codirector artístic de l’Acadèmia Filharmònica de Medellín i el director artístic i musical de la Fundació Saludarte.