Santanyí trasllada a la Delegació del Govern la seva preocupació per les dificultats per contractar policies

Després de gairebé tres anys, la darrera es va celebrar el 2018, s’ha pogut tornar a reunir la Junta de Seguretat Local del municipi de Santanyí, en la qual participen a més de l’Ajuntament, la Delegació del Govern i la Guàrdia Civil. I precisament, en aquesta nova trobada, la batlessa de Santanyí, ha tornat a traslladar la seva preocupació per l’estat en el qual es troben les policies locals a Mallorca: “el nostre municipi, amb 13 nuclis de població pateix especialment aquest mal per la falta de policies. Per un terme com el nostre, allunyat de Palma, es fa complicat trobar policies joves que hi vulguin venir; els compensa més anar a altres pobles on no hagin de fer desplaçaments tan llargs i gastar bona part del salari en transport”.

A la Junta de Seguretat, hi ha assistit Ramon Morey, secretari general de la Delegació del Govern, en substitució de la Delegada del Govern, Aina Calvo, qui no ha pogut traslladar-se fins a Santanyí. També han participat, Antonio Aparició, Capità de la Guàrdia Civil del destacament de Manacor, qui ha disculpat l'absència del Coronel de la Guàrdia Civil de Balears; Miguel Àngel Calvo, brigada del quarter de Santanyí, Jaume Grimal de la Policia Local de Santanyí, Jose Manuel Moya de l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), i Joan Gaspar Aguiló, primet tinent de batlessa i Cap de Protecció Civil de Santanyí.

Maria Pons ha remarcat la urgència perquè es convoquin nous cursos per formar policies locals, així com una modificació de la normativa perquè els ajuntaments puguin contractar nous agents i ampliar les seves plantilles. De la mateixa manera, tampoc s’ha oblidat de remarcar la falta d’efectius amb els quals es troben també els quarters de la Guàrdia Civil, i ha destacat la bona relació que hi ha entre el destacament de la benemèrita al terme, amb l’Ajuntament de Santanyí i la Policia Local. Per la seva banda el representant de la Delegació del Govern, Ramon Morey, ha reconegut aquesta manca d’efectius a les policies locals, i s’ha mostrat completament a favor del fet que els ajuntaments puguin contractar agents sense les limitacions de la normativa actual.

Un altre tema que preocupa al municipi és el de les pasteres, i la seva arribada a les costes de Santanyí i de la resta municipis del migjorn de l’illa. L’Ajuntament, la Policia Local i molts de veïnats col·laboren per estar pendents de l’arribada de migrants, però en els darrers temps s’hi ha afegit una altra problemàtica. Actualment, a un solar municipal hi ha una trentena d’embarcacions i uns 25 motors, per als quals s’ha demanat col·laboració per saber quin ha de ser el seu tractament i ajuda en el cas que s’hagi de desballestar.

L’Ajuntament també ha traslladat altres qüestions sobre la seguretat al municipi com són els intents d’ocupació que han patit alguns edificis del municipi, així com l’aparició dels anomenats “taxis pirates” a les zones turístiques. Són problemes puntuals que han aparegut últimament al municipi, però que s’han de controlar per evitar la seva proliferació.

La batlessa també ha comunicat el fet que les obres del nou edifici multifuncional de Cala d’Or avancen a bon ritme, i que acollirà l’oficina del Servei d’Atenció al Turista Estranger (SATE) de la Guàrdia Civil. Es tractarà de les primeres dependències de la benemèrita d’aquestes característiques del sud de Mallorca, i permetrà atendre tant a la ciutadania com als visitants, ja que comptarà amb l’ajuda dels traductors de l’Oficina d’Informació Turística de Cala d’Or, que s’integrarà en el nou edifici.

L’altra qüestió que s’ha parlat és la dels solars dels quals disposa el Govern d’Espanya des de l’any 1978 quan l’Ajuntament els va cedir, per fer-hi una casa quarter per a la Guàrdia Civil. L’actual equip de govern municipal vol que d’una vegada es pugui fer aquest projecte, ja que seria un gran avantatge per aconseguir dotar la zona amb prou guàrdies civils. Ara mateix, destinacions com Santanyí són poc atractives pels agents per les dificultats per trobar habitatges disponibles. I en cas que estigui descartada la construcció d’aquesta infraestructura, l’Ajuntament voldria recuperar aquests espais per destinar-los a altres equipaments que siguin d’utilitat per a la ciutadania. Per això, la batlessa, ha comunicat al subdirector de la Delegació del Govern, que passat el mes d’agost, es dirigirà a Madrid per abordar el tema de la casa quarter del municipi.

Maria Pons ha valorat positivament la reunió, ja que “feia molt de temps de l’última Junta de Seguretat Local de Santanyí, i hi havia moltes qüestions que volíem traslladar a la Delegada del Govern. És una llàstima que no hagi pogut venir, estem convençuts que les nostres reivindicacions arribaran a bon port. És necessari un replantejament de la dotació, formació i contractació de totes les policies locals, i casos com el nostre, amb tants de nuclis i tants de quilòmetres que cobrir, és dels més evidents”.