Santanyí aprova un pressupost de 23 milions d’euros per a l’any 2023

Aquesta setmana la sala d’actes de l’Ajuntament de Santanyí ha acollit la darrera sessió plenària de l’any, en la qual s’ha aprovat el pressupost pel 2023, que puja 23.000.800 euros; això suposa una pujada d'1.560.800 euros respecte a l’exercici anterior. Segons ha dit la batlessa de Santanyí, Maria Pons, aquest augment en els comptes és causat pel fet que l’any passat algunes licitacions, com les explotacions de platges, es van veure reduïdes per mor de la pandèmia. En qualsevol cas, la batlessa ha assegurat que "es tracta d’un pressupost equilibrat, que se centra en l’atenció a la ciutadania perquè el seu dia a dia sigui més fàcil. L'augment més gran pressupostari va encaminat a garantir serveis i ajudes perquè les famílies i la seva economia, surtin reforçades i hagin de patir el menys possible. Així, garantim que hi ha doblers per a les famílies que hagin de dur nins a les escoletes del terme, i també accions encaminades a les energies renovables. A més, també augmentam l’ajuda i suport a associacions i entitats del terme".  

Tal com ha explicat la regidora d’Economia i Hisenda, Maria Monserrat, han augmentat un 10% totes les ajudes del pla estratègic de subvencions de l’Ajuntament de Santanyí per a l’any 2023. Es tracta d’uns comptes que continuen amb l’objectiu marcat per a aquesta legislatura de garantir la prestació de serveis, i per això, partides com la del servei d’escoletes, ha augmentat gairebé 350.000 euros, la d’atenció domiciliària en 60.000 o la dedicada al centre de dia en més de 100.000.  

Des de l’equip de govern s’ha volgut remarcar altres partides que han crescut en dotació, com la d’instal·lacions esportives, que puja més de 200.000 euros, o la que contempla la licitació del servei de recollida porta a porta del municipi, que serà el contracte més important que ha signat mai el consistori santanyiner. A més, s’ha de tenir en compte, que tot aquest augment de despesa arriba en un pressupost en el qual es contempla una nova davallada de l’IBI amb la corresponent reducció d’ingressos municipals.  

Per capítols, els que reben una major dotació als comptes de 2023, són els de despeses de personal i de despeses corrents, que suposen 9,02 i 10,5 milions d’euros, respectivament. Els dos capítols augmenten de pressupost respecte del 2022, ja que es contemplen accions com el pla d’estabilització del personal i les despeses per millorar els serveis per a la ciutadania. Pel que fa a l’apartat d’inversions, es veu lleugerament reduït, per quedar en 426.500 euros, que es dedicaran a despeses com a l’adquisició de nous cotxes per a la Policia Local o la reforma de carrers. Tal com ha assegurat la batlessa, si s’han de fer inversions durant el 2023, està contempla afrontar-les amb el romanent de tresoreria que supera els 20 milions d’euros, com és el cas de la despesa prevista a les pistes de tenis de Cala d’Or, on s’hi destinaran 285.000 euros.

També a la sessió plenària celebrada avui, s’ha aprovat una moció presentada per l’equip de govern sol·licitant la supressió del carril BUS-VAO de l’autopista Llucmajor Palma i per millorar el transport públic. L’Ajuntament de Santanyí demana al Consell de Mallorca la supressió d’aquest carril en la via d'accés a Palma des de l'aeroport, mentre no s'implementin solucions reals alternatives al vehicle privat, ja que aquesta mesura ha comportat el col·lapse dels accessos a la ciutat. 

D’altra banda, també han tirat endavant diferents mocions presentades per l’equip de govern municipal per demanar al Govern d’Espanya la revisió de la llei de garantia de la llibertat sexual, i per sol·licitar un pla de mesures urgents i extraordinàries en matèria d’ocupació i educació per als joves. De la mateixa manera, també s’ha aprovat un text per assegurar que el turisme britànic sempre serà benvingut al municipi de Santanyí i el seu rebuig a qualsevol missatge de turismofòbia. La mateixa moció també ha servit per demanar al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca que evitin llançar missatges contradictoris sobre la promoció turística, i centrar-se només a transmetre idees positives sobre el principal motor econòmic de l’illa.  

L’equip de govern també ha presentat una moció perquè l’Ajuntament de Santanyí reconegui públicament que durant la història s’ha produït una greu injustícia de marginació i discriminació dels descendents dels jueus a Mallorca. A més, s’insta el Govern de les Illes Balears, a què promogui l'execució d'estudis històrics que permetin conèixer, divulgar i conservar el llegat de la contribució dels descendents d'origen jueu al conjunt de la nostra comunitat. S’estudiï la possibilitat que aquest col·lectiu sigui reconegut i emparat per una norma amb rang de llei. També a què s’elabori material didàctic perquè pugui estudiar-se la història d'aquest col·lectiu en els centres d'ensenyament de les Illes, i s’estableixi el dia 5 de maig -aniversari de l'Auto de Fe de 1691- com a dia dedicat a la memòria de tots els descendents de jueus conversos de Mallorca, amb la celebració d'actes institucionals de memòria i desgreuge.