Un any més, el concert de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, ha posat el punt final al Festival Internacional de Música Vila de Santanyí. Aquest últim concert, amb el flautista eivissenc, Rafael Adobas com a protagonista, clausura l’onzena edició d’un festival que cada any reuneix algunes de les primeres espases de la música clàssica al municipi santanyiner.
L’església de Sant Andreu de Santanyí es va omplir per escolta un programa que incloïa peces de Jean Sibelius, Carl Nielsen i Wolfgang Amadeus Mozart. I és que com la majoria de concerts del festival, el públic ha exhaurit pràcticament totes les localitats disponibles. La batlessa de Santanyí, Maria Pons, s’ha mostrat molt satisfeta de la gran acollida que tenen els concerts del festival: “cada any sabem de més i més gent que s’organitza el seu temps de descans per coincidir amb alguna de les cites del Festival Internacional de Música Vila de Santanyí. Estam molt orgullosos d’haver arribat a l’onzena edició amb un cartell ple de reconeguts artistes arreu del món”.
Rafael Adobas
Guanyador del primer premi al 10è Concurs Internacional de Flauta de Kobe 2022 i tercer premi al Concurs Internacional de Flauta Carl Nielsen el 2019, el flautista hispanofilipí Rafael Adobas Bayog forma part d’una nova generació de flautistes que combina la creació musical amb altres disciplines artístiques.
Va néixer a Eivissa. Es va formar al Conservatori de la seva ciutat natal i posteriorment a l’ESMUC, amb Vicens Prats. Va continuar a la Hochschule für Musik de Munic, on va estudiar amb Andrea Lieberknecht i Natalie Schwaabe (flautí), a més de flauta barroca amb Marion Treupel-Franck.
Ha actuat com a solista amb la Filharmònica de Copenhaguen, l’Orquestra de Cambra de Munic, l’Orquestra Simfònica d’Odense i la Webern Kammerphilharmonie. Va debutar al Carnegie Hall de Nova York el 2022 amb el suport del Siemens Arts Program. Recentment, ha participat en el Festival Musika-Música al Palacio Euskalduna de Bilbao, al Bunka Hall de Kobe i a l'Hamarikyu Asahi Hall a Tòquio.
Orquestra Simfònica de les Illes Balears
L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears va ser creada l’any 1988 sota la institució denominada Fundació Pública de les Balears per a la Música, que incloïa el Govern balear, l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca.
Si bé la història del simfonisme a les Illes Balears data dels anys 40, la formació de l’orquestra tal com avui dia es coneix es deu al mestre Luís Remartínez, que vser el seu primer director titular. Després l’han seguit els mestres següents: Philippe Bender, Salvador Brotons, Geoffrey Simon, Edmon Colomer i Josep Vicent. Actualment, el mestre Pablo Mielgo n’és el director titular.
L’Orquestra desenvolupa la seva temporada regular a l’Auditòrium de Palma, així com a les temporades d’òpera al Teatre Principal de Palma i al Teatre Principal de Maó, a més de diverses actuacions a altres indrets de les Illes.
L’Orquestra ha acompanyat solistes de rellevància internacional com Juan Diego Flórez, Kiri Te Kanawa, Teresa Berganza, Joaquín Achúcarro, Piotr Anderszewski, María Bayo, Simón Orfila, Joan Pons, Kate Lindsey, Michel Camilo, Radovan Vlatkovic, Katia i Marielle Labèque. Actualment, té Julian Rachlin com a artista internacional en residència i com a artista balear, el jove violinista Francisco Fullana.
L’OSIB ha fet nombroses gires i la seva presència ha destacat en sales importants com la de Radio France de París o el Musikverein de Viena.
Pablo Mielgo
Madrileny de naixement, es va formar al Conservatori Superior de Música de Madrid, a l’Escola Reina Sofía i a la Guildhall School de Londres. És el director titular de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears des del 2014. Dirigeix amb regularitat a Europa, els Estats Units, Llatinoamèrica i l’Orient Mitjà, on ha dirigit orquestres com la Qatar Philharmonic Orquestra, l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela, o l’Orquestra de l’Arena de Verona. Així mateix dirigeix amb regularitat artistes mundialment rellevants com Juan Diego Flórez, les germanes Labèque, Pierre-Laurent Aimard, Julian Rachlin o Radovan Vlatkovic, entre d’altres.
És el codirector artístic de l’Acadèmia Filharmònica de Medellín i el director artístic i musical de la Fundació Saludarte.