A petició del Consell Escolar de l’Institut de Santanyí, l’Ajuntament amplia, a partir d’aquest mes de desembre, les funcions que el Policia tutor dispensa al centre educatiu: podrà dedicar-hi més temps i es podrà involucrar amb els problemes que puguin sorgir al llarg del curs escolar per part de l’alumnat.
Cal recordar que l’Ajuntament de Santanyí va crear la figura del Policia tutor, després d’estudiar les demandes realitzades per la direcció de l’Institut de Santanyí en relació a diverses problemàtiques sorgides amb l’alumnat i el seu entorn.
El projecte fou elaborat des del departament de Serveis Socials, del qual n’és responsable la regidora Maria Pons, conjuntament amb la regidoria d’Interior, a càrrec del primer tinent de batle, Llorenç Galmés. El 26 de març de 2009, ambdós regidors, presentaren el nou Policia tutor als centres educatius de Santanyí: Bisbe Verger i l’Institut d’Ensenyança Secundària (IES) de Santanyí.
L’experiència, des que es va implantar la figura del Policia tutor als centres, “ha estat molt positiva” i així ho ha manifestat el Consell Escolar, un cop avaluat el darrer trimestre del curs passat i el primer d’aquest any. De fet, “la conflictivitat del nostre centre és prou petita i llevat de casos concrets i totalment aïllats, és un centre tranquil” expressa la carta presentada a l’Ajuntament per part del Consell Escolar.
No obstant això, de l’informe es desprèn que: “pensam que el millor remei és la prevenció i sí que hi ha alguns punts en què la feina conjunta i el reforçament de l’autoritat legal per part d’un representant de la policia pot ser molt positiva”.
El Consell Escolar demana a l’Ajuntament que “l’institut pugui comptar amb el Policia tutor durant dues hores, dos dies a la setmana, segons la disponibilitat i organització”. Fins ara, la presència del policia era d’un dia a la setmana.
Per part del primer tinent de batle, Llorenç Galmés: “hem donat suport a la petició del Consell Escolar de l’IES Santanyí, perquè és l’òrgan que detecta els aspectes positius i negatius de les diferents accions que es duen a terme al centre. D’altra banda, des de l’Ajuntament volem contribuir a millorar els serveis en pro d’una millor educació”.
La regidora de Serveis Socials, Maria Pons, comenta que: “està clar que la prevenció és la millor manera de contribuir a una societat més justa i tolerant. La base està en l’educació i per aquest motiu hem de posar tots els mitjans perquè aquesta sigui efectiva”.
Així, les funcions en què podrà intervenir el policia tutor, a partir d’aquest mes de desembre, seran les següents:
- Intervenció en casos molt greus d’absentisme, sempre que el professorat i serveis socials haguessin esgotat els seus recursos.
- Ajut en la resolució en casos de sostracció o que es produeixin danys a les instal•lacions.
- Intervenció en casos d’assetjament de dintre o de fora del centre.
- Reforç de l’autoritat i informació a l’alumnat de la falta i pertinent sanció que suposaria per un alumne/a el fet de consumir tabac o substàncies tòxiques dins o fora de l’IES.
- Col•laboració amb la Comissió intersectorial de Salut, a la qual pertany l’institut com a centre pilot del programa de la Conselleria de salut. Dins aquest programa està inclòs el pla de prevenció de drogues.
- Fer xerrades d’educació vial al cursos que s’acordi segons la necessitat que es cregui per l’edat (conducció de motocicleta, ús del casc...)
- Incloure informació per a l’alumnat sobre el ciberassetjament, un tema completament nou del qual els pares necessiten també molta informació i que desgraciadament és produeix entre els més jovenets.
- El centre ha posat una adreça electrònica perquè els alumnes que sofreixin assetjament o tenguin problemes de convivència puguin denunciar-ho. El policia tendrà accés a les denuncies que aquí faran els alumnes i podrem comptar amb l’opinió o ajuda directa d’un altre professional per intentar resoldre els problemes.
- Els alumnes tendran un policia de referència per poder comunicar-li la seva problemàtica o demanar ajut si així ho necessiten. El centre canalitzarà les peticions d’entrevista amb el policia, ben igual que fa amb la consulta jove i les entrevistes amb la infermera per temes de salut.
L’equip de treball esta compost per: la orientadora de menors i família, el policia tutor i representants del centres educatius