Santanyí considera insuficients els esforços previstos en la revisió del Pla Hidrològic

Des de l’Ajuntament de Santanyí s’ha fet un anàlisis de la revisió anticipada del Pla Hidrològic de les Illes Balears (PHIB) que conclou que els esforços previstos no son suficients, o bé son massa a llarg termini, solucionar el problema de l’aigua al municipi. L’estat de les masses d’aigua subterrània que abasteixen el terme de Santanyí han empitjorat de manera generalitzada respecte al Pla Hidrològic de les Illes Balears de 2015. Les masses de Sant Salvador i Cala d’Or continuen qualificades com a prorrogables, el que vol dir que poden millorar a llarg termini, però l’horitzó s’ha marcat al 2033. A més, la reserva de Santanyí ha passat de prorrogable a excepcionable, el que significa que la seva recuperació és inviable o té un cost desproporcionat. La massa de Cas Concos és la única que ha millorat respecte al 2015, ja que ha passat de prorrogable a en risc.

L’Ajuntament de Santanyí se sent amb les mans lligades per poder donar solució a la mala qualitat de les fonts d’abastiment del municipi, ja que es deu al mal estat d’aquestes masses d’aigua subterrànies, i que estan fora de les competències municipals. El consistori considera que l’administració competent, en aquest cas el Govern de les Illes Balears, no actua amb contundència davant el procés de degradació que pateixen les reserves d’aigua subterrània del municipi i que són la única font de subministrament a tota la població.

Santanyí també proposa que s’apliquin a la zona altres opcions, incloses en la revisió del Pla Hidrològic, com és accelerar l’estudi dels drets d’extracció cap a pous amb aigua de major qualitat, o impulsar projectes de recarrega artificial d’aqüífers a la zona del Migjorn, com puguin ser barreres d’injecció, i projectes de reutilització d’aigües residuals.

Recentment, l’Ajuntament ha realitzat un estudi de la viabilitat de la reutilització de les aigües residuals tractades de les depuradores de Santanyí i Cala d’Or. Però les aigües depurades no compleixen amb els paràmetres per a la seva la reutilització; l’aigua tractada conté una elevada salinitat que no permet la seva reutilització ni per reg ni per recàrrega artificial d’aqüífers. Un altre factor que se suma a la urgència de millorar la qualitat de l’aigua del terme.

Per tot això, es demana que s’inclogui en aquesta revisió anticipada del PHIB, actuacions d’urgència per protegir i recuperar el bon estat de l’aigua del municipi de Santanyí. De fet, l’ajuntament considera de vital impotència una sèrie de qüestions, com és accelerar la connexió i prolongació de les conduccions d’aigua existents amb el municipi de Santanyí. Els terminis en la revisió del Pla són poc concrets, i s’entén que la connexió del Migjorn (una de les tres zones amb pitjor qualitat de l’aigua de Mallorca) no és prioritari sinó que està incorporat a una línia de feina on es parla de també connectar els municipis de Son Servera, Sant Llorenç, Manacor, Felanitx, Ses Salines i Campos. Els únics detalls d’aquest projecte que es descriuen en el Pla són que tindrà un cost total de 87 milions d’euros i que es realitzarà entre el 2015 i 2027. Atès que es tracta d’una actuació de vital importància per a la millora de l’abastiment d’aigua per a consum humà de Santanyí, l’Ajuntament sol·licita al Govern que detalli els temps i el cost de cada un dels trams del projecte. D’aquesta manera, es podrà planificar l’arribada de l’aigua potable al municipi.

A més, la revisió del PHIB preveu la instal·lació d’una dessaladora al Llevant de Mallorca, concretament al municipi de Manacor. Però des del consistori es considera més adequat situar-la al municipi de Santanyí, ja que la interconnexió amb la xarxa d’aigua dessalada arribarà molt abans al municipi de Manacor que al de Santanyí.