Santanyí aprova la nova ordenança reguladora de convivència ciutadana

La sessió plenària celebrada avui al saló d’actes de l’Ajuntament de Santanyí ha estat el marc per l’aprovació de la nova Ordenança Reguladora de la Convivència Ciutadana del municipi. Es tracta d’un nou reglament que té per objectiu preservar l’espai públic com a lloc de convivència i civisme, en el qual totes les persones puguin circular, realitzar activitats d’oci, trobada i d’esbarjo, en llibertat. Tot respectant els drets de la resta de persones i millorant la qualitat de vida i benestar de la ciutadania. Aquesta ordenança també té la finalitat de garantir que tothom pugui gaudir dels béns i serveis d’ús públic davant dels qui els fa malbé, que podran ser sancionats per la seva conducta. La batlessa del municipi, Maria Pons, s’ha mostrat satisfeta de poder dur al ple aquesta nova ordenança: “la Policia Local de Santanyí necessitava tenir aquest reglament en vigor, per al qual s’ha aprofitat l’experiència dels darrers mesos en matèria de concentració de persones, renous i, en especial, el botellot, per fer-lo més precís. Ara s’obri un període d’exposició pública en el qual es podran presentar al·legacions que esperem que no endarrereixin la seva aprovació definitiva al més aviat possible”. 
 
Així, aquesta nova ordenança regularà qüestions com el renou a la via pública, l’ús de focs artificials, els jocs al carrer i espais públics, la mendicitat, el consum de begudes a la via i espais públics, el comportament als establiments públics, les pintades, la destrucció del mobiliari urbà, i moltes altres qüestions. Les infraccions es qualificaran en lleus, greus i molt greus, i podran suposar una sanció de 50 fins a 3.000 euros; les sancions es podran substituir per treballs en benefici de la comunitat. 
 
Al ple també s’ha aprovat la modificació de la taxa del servei d’ensenyament de l’Escola Municipal de Música de Santanyí. El que s’ha fet és l’adaptació de la taxa a les circumstàncies actuals i a les noves normatives dels estudis musicals reglats i no reglats, que estava pendent d’actualització des de feia més de deu anys. A més, els usuaris només hauran de pagar una quota única de matrícula de 20 euros, que alleugerarà la càrrega fiscal als alumnes i a les seves famílies. Des de la direcció de l’Escola de Música hi ha la voluntat de seguir oferint un servei de qualitat sense augment de cost per als usuaris i si és possible amb una reducció. Per exemple, el curs 2019-2020, el primer pagament que havia de fer un alumne d’ensenyament reglat suposava una despesa d’uns 200 euros, enguany serà poc més de 100. I per a un alumne d’ensenyament professional podia superar els 360 euros, enguany no arribarà als 200. La reducció del cost per al curs 2020-2021 per a cada alumne anirà en funció de les assignatures en les quals es matriculi. 
 
A la sessió plenària també s’ha aprovat una moció presentada pel Parit Popular de rebuig a les pintades aparegudes el mes passat a diferents punts del municipi contra l’arribada de turistes. La moció ha comptat amb el suport de tots els grups amb representació al consistori santanyiner, i remarca el suport de la institució a persones i empreses que han patit aquestes mostres de vandalisme. Cal recordar que les pintades van aparèixer en zones públiques i també en establiments privats, i que encara no s’ha pogut identificar als seus autors.