Santanyí suspèn la taxa d’ocupació de via pública fins a final d’any per ajudar al comerç

El ple de l’Ajuntament de Santanyí, celebrat de manera telemàtica, ha aprovat per unanimitat una nova mesura per seguir ajudant a comerciants i restauradors del municipi. I és que ha tirat endavant la prorrogació de la suspensió de l’ordenança segons la qual els establiments que vulguin treure cadires, taules i mercaderies al carrer han de pagar un cànon. Ja s’havia aprovat aquesta suspensió fins al dia 31 d’agost, però per seguir mostrant suport al teixit comercial del terme, l’equip de govern ha proposat allargar la modificació perquè la suspensió siguin fins al dia 31 de desembre de 2021. 

La batlessa de Santanyí, Maria Pons, s’ha mostrat satisfeta per haver tirat endavant la mesura: “des de l’Ajuntament hem de posar tot el que estigui a la nostra mà per ajudar al teixit econòmic i empresarial del municipi. Esperam que amb aquesta mesura aconseguim alleugerar una mica la situació dels qui han patit, i molt davant, les restriccions imposades per la pandèmia de la COVID-19. El compromís de l’Ajuntament amb la ciutadania és perquè entre tots sortim d’una situació tan difícil com la que ens ha tocat viure”. 

A la sessió plenària d’avui, l’equip de govern també ha presentat una moció per demanar al Consell de Mallorca una convocatòria d’ajuts per als consistoris per fer front a les despeses corrents. L’augment d’aquestes despeses i la manca d’ingressos derivats de la crisi provocada per la pandèmia, ha portat a molts ajuntaments a un desequilibri pressupostari preocupant. Per això s’insta al Consell a convocar per l’any 2022 una línia d’ajuts per fer front a aquesta despesa corrent per als ajuntaments de menys de 20.000 habitats. Tal com ha explicat la regidora d’Economia i Hisenda, Maria Monserrat, “els ajuntaments hem hagut de fer un gran esforç per atendre demandes i necessitats de la ciutadania, perquè som a primera línia i on es dirigeixen els veïnats i veïnades. Hem assumit despeses que potser no ens corresponien, i som conscients del fet que el Consell ha convocat ajudes, però no n’hi ha hagut cap per donar suport a les despeses municipals”. 

En el mateix sentit d’alleugerar la càrrega dels ajuntaments, l’equip de govern també ha presentat una moció per instar al Govern d’Espanya perquè condoni el deute generat dels lliuraments a les entitats locals en la Participació en els Ingressos de l’Estat (PIE). El govern central no ha tingut en compte la baixa d’ingressos amb la recaptació de tributs, i podria suposar un daltabaix per a moltes administracions locals haver-hi de fer front l'any 2022. Per això es demana la condonació, i si aquesta no és possible, que s’ajorni dos anys la devolució d’aquest deute i el fraccionament del pagament, com ja es va fer l’any 2012. 

De la mateixa manera, el ple de l’Ajuntament de Santanyí, també ha aprovat una moció per demanar al Govern de les Illes Balears i a la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la dotació a la platja de sa Font de n’Alis de serveis essencials. Actualment aquesta platja no compta amb un servei de banys adequats ni amb dutxes, cosa que està produint una degradació de tot l’entorn de la platja. Aquest espai disposa de tres construccions adaptades per a persones amb mobilitat reduïda amb banys i dutxes, però romanen tancades, cosa que suposa un greu perjudici per a molta gent que estava avesada a anar a aquesta platja. És per tota això que l’Ajuntament insta a les institucions responsables del Parc Natural de Mondragó a posar-hi remei, i s’ha recordat el fet que el consistori a principi d’estiu ja va oferir les instal·lacions perquè aquest servei es posàs en funcionament.

A instància d’una moció presentada pel grup municipal SUMA, i que s’ha aprovat per unanimitat, l’Ajuntament de Santanyí s’ha compromès a estudiar la viabilitat de municipalitzar el servei de recollida de residus del municipi. Actualment l’empresa concessionària té el contracte prorrogat fins al 2022, ja que està en procés el concurs públic que ha d’incloure la recollida porta a porta. 

Al ple també s’ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, que es commemora el dia 26 de setembre. D’aquesta manera, el compromís del consistori és donar visibilitat a la celebració d’aquesta jornada, i amb impulsar la participació de la ciutadania en esdeveniments que valorin la diversitat lingüística i la importància  d’aprendre idiomes com a eina per a la recerca de la pau i la convivència entre els pobles. A més, es convidarà tots els ciutadans de Santanyí a celebrar la pluralitat lingüística i cultural d’Europa i a prendre consciència del valor d’una llengua per al poble que la té com a pròpia.