El Teatre Principal de Santanyí acull l’estrena de Bertoldino, un gir de Jeroni Obrador a una comèdia de Mosse´n Clar

El municipi de Santanyí és terra de creadors des de fa molt de temps, i ben aviat tornarà a quedar demostrat amb una estrena molt especial al Teatre Principal de Santanyí. I és que dia 2 de desembre es podrà veure per primera vegada sobre l’escenari santanyiner Bertoldino, una obra de teatre de Mossen Clar i Vila (1865-1932), basada en un conte del segle XVII de Julio Cesar Croce, un dels majors exponents de la literatura carnavalesca italiana. Es tracta d’un text per a tots els públics i de format familiar que avui el dramaturg, també santanyiner, Jeroni Obrador ha adaptat als temps actuals.  

La versió teatralitzada que va fer Miquel Clar fa un segle, apunta la influència italiana en la manera de construir una comèdia mallorquina i els seus personatges, així com la creació d'històries i el tractament de temes de la rondalla mallorquina. Obrador proposa un gir al gènere de la comèdia de Mallorca del segle XX, on els espectadors identificaran les seves característiques, però en un context modern. Per traslladar-la a l’actualitat, tot el muntatge ha sigut reformulat; els personatges juguen a videojocs, estan enganxats a les xarxes socials, però segueixen tenint necessitats com tenir amics a la vida real. La posada en escena inclou el món del còmic mitjançant projeccions, amb il·lustracions de Llorenç Garrit, però també es podria considerar una peça de titelles perquè hi ha teatre d’ombres, a més de màscares per a la interpretació d’alguns personatges.  

Segons ha explicat el mateix Jeroni Obrador, “és una obra de teatre familiar que entronca amb tots els públics i alhora es fa indispensable per a entendre d'on ve la nostra manera de fer teatre i crear contes, és un text de testimoni d'evolució cultural i ancestral. L’espectador gaudirà i riurà en família d’una trama que li permetrà conèixer la seva cultura i les seves arrels mediterrànies”. 

La producció de l’espectacle és de Tshock Cultura Emocional, i compta amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí. A més d’estrenar-se aquest cap de setmana al teatre del poble, es representarà en els pròxims mesos a Campos, Felanitx, Santa Margalida, Algaida, Sant Joan, Selva i Marratxí. Sobre l’escenari es podrà veure als actors Guiem Juaneda, Magadalena Sbert i Cristina Francioli, però al darrere hi ha tot un talentós equip tècnic que fa possible un gran espectacle.  

L’estrena de l’obra serà divendres 2 de desembre a les 20.00 h al Teatre Principal de Santanyí, i hi haurà una segona representació, al mateix teatre, dissabte 3 també a les 20.00 h. Les entrades es poden aconseguir a través de ticketib.com i a la taquilla del teatre mitja hora abans de la funció. 

L’Ajuntament de Santanyí per resolució de la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de 26 d’octubre de 2022 (BOIB núm. 140, de 29 d’octubre de 2022) ha rebut, en el marc de la convocatòria de subvencions any 2022 pel desenvolupament d’activitats culturals d’administració local o dels organismos autònoms que en depenen, publicada en extracte al Boib núm. 52, de 19 d’abril de 2022, una subvenció de 10.000 euros per a la representació de l’obra teatral Bertoldino.

FITXA TÈCNICA 

Direcció i dramatúrgia: Jeroni Obrador. Intèrprets: Guiem Juaneda, Magdalena Sbert i Cristina Francioli. Il·lustracions: Llorenç Garrit. Assessor a la creació i interpretació: Alfredo Millán. Màscares: Albert Iglesias Aulet. Vestuari: Sandra Arroyo. Escenografia: Blanca Alonso i Albert Iglesias. Il·luminació i tècnic audiovisual: Joan Vidal. Agraïments: Sebastià Agustí Adrover i Margalida Clar. Producció: Tshock Cultura Emocional. Oficina: Francesca Alomar.