Santanyí rep 118 obres per als premis literaris de 2023

Una altra vegada, els premis literaris que convocada cada any l’Ajuntament de Santanyí, supera el centenar d’obres presentades. Exactament, el departament de cultura del consistori santanyiner ha rebut 118 obres entre les tres modalitats, cosa que demostra la força d’aquesta convocatòria. Així, per al XXXVIII Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia han arribat 38 propostes; per al VI Premi Antoni Vidal Ferrando s’hi han presentat 35 creacions; i per a la segona convocatòria de la modalitat de teatre, s’han rebut 45 textos.  

La batlessa, Maria Pons, s’ha mostrat molt orgullosa de la bona salut dels premis, i en especial de repetir l’èxit de convocatòria del premi de teatre: “la creació d’aquesta modalitat de teatre en la convocatòria dels premis literaris del municipi era un dels compromisos que teníem per aquesta legislatura. La tradició cultural del nostre terme és una senya que ens identifica com a municipi que aposta per la cultura, i la incorporació de la modalitat de teatre tancava el cercle. Rebre una resposta com aquesta dels autors, que ens han fet arribar tantes propostes, ens fa sentir molt orgullosos de la feina que estam fent per al desenvolupament de la creació literària i de la cultura a Santanyí”.   

En qüestió de candidats i obres presentades, els premis literaris de Santanyí, no queden enrere de certàmens tan importants com els Premis Ciutat de Palma, que en les darreres edicions no han rebut tantes obres com el Bernat Vidal i Tomàs o l’Antoni Vidal Ferrando. Els Premis Literaris Vila de Santanyí 2023 tendran un pressupost de gairebé 30.000 euros, que es destinaran a la dotació econòmica de cada modalitat, a l’organització de totes les convocatòries, als premis i als jurats. 

Les obres presentades són originals, inèdites, no premiades a cap altre certamen i redactades en llengua catalana. En el cas dels textos teatrals no poden haver estat representats ni llegits prèviament. La temàtica de les tres convocatòries és de lliure elecció dels autors, que només poden presentar una sola obra a cada categoria.   

Ara els jurats hauran de començar a fer les valoracions de totes les obres. Els guanyadors es donaran a conèixer en un acte públic el dissabte dia 22 d’abril d’enguany; les obres es publicaran posteriorment a la col·lecció Ossos de sol d’Adia Edicions. La presentació dels llibres es farà durant les festes de Sant Jaume a l’estiu de 2023. El jurat estarà format per tres membres destacats de cada gènere literari convocat, més una persona que exercirà de secretari/ària sense vot. En aquesta edició, seran, a la modalitat de poesia: Glòria Julià, Miquel Bezares i Pau Sif; a la de narrativa: Jaume C. Pons Alorda, Lucia Pietrelli, Sebastià Alzamora; i a la de teatre: Carlota Oliva, Joan Tomàs Martínez i Rafel Duran.   

Un any més, la regidora de Cultura de Santanyí, Ricarda Vicens, s’ha mostrat molt satisfeta de l’acollida per part dels escriptors dels premis de 2023: “haver rebut tantes obres ens dona a entendre que Santanyí té estirada pels creadors, i això ens omple d’alegria. La regidoria de Cultura fa molta feina perquè el municipi sigui viu i actiu amb temes culturals, i tenir gairebé 120 obres candidates als premis literaris n’és un gran exemple. Estam especialment orgullosos de la convocatòria del premi de teatre, que enguany ha rebut encara més obres que el 2023”.   

La dotació econòmica del Premi Antoni Vidal Ferrando de narrativa és de 5.000 €, més la publicació de l’obra; el Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia suposarà 3.500 € per al guanyador, i també la publicació del treball premiat. I de la mateixa manera, el Premi de Teatre Vila de Santanyí també estarà dotat 3.500 €, i la publicació de l’obra.