La sala d’actes de l’Ajuntament de Santanyí ha acollit aquesta setmana la sessió ordinària de ple municipal del mes d’abril. I un dels temes que han format part del debat ha estat l’ocupació il·legal d’habitatges al municipi, ja que l’equip de govern ha presentat una moció per la lluita contra aquestes pràctiques. Segons ha explicat la batlessa de Santanyí, Maria Pons, “atès que recentment s’han produït situacions d’ocupació il·legal de cases al nostre municipi, consideram que és necessari que l’Ajuntament de Santanyí reclami una legislació més contundent i que empari tant a propietaris com a persones en situacions de vulnerabilitat”.
Segons el text aprovat al ple, el consistori santanyiner insta al Govern d’Espanya a modificar el Codi Penal per endurir les penes en cas d’ocupació d’habitatge o immoble, especialment en casos de crim organitzat. A més, també es reclamen noves mesures per millorar la protecció dels propietaris quan es veuen privats de l’accés als béns sense el seu consentiment, i que el desallotjament d’habitatges ocupats en cas de flagrant delicte es produeixi en 24 hores per part de la policia.
La proposta de l’equip de govern inclou la demanda d’un nou apartat a les bases de règim local per evitar la inscripció en el padró municipal d’un ocupant il·legal, així com sol·licitar que aquesta inscripció es consideri nul·la i no sigui prova per acreditar residència. Els ajuntaments podrien donar de baixa d’ofici o a instàncies dels propietaris reals les inscripcions quan en tinguessin coneixement.
A la sessió plenària també s’ha aprovat una proposta de resolució en defensa de la supressió de l’impost de successions. D’aquesta manera l’Ajuntament de Santanyí insta el Govern d’Espanya a respectar l’autonomia fiscal i tributària de les comunitats autònomes, amb l’eliminació de l’impost de successions entre familiars directes.