Altres nuclis de població

S'Alqueria Blanca

Al peu de l'oratori de La Mare de Déu de la Consolació, situada a cinc quilòmetres sortint de Santanyí en direcció a Cala d'Or i Portopetro, vam trobar s'Alqueria Blanca. El seu nom està documentat ja el 1242. Vam trobar una torre de defensa de 1586. En el segle XVIII, acabada l'amenaça dels pirates, es va començar a consolidar com a nucli poblacional. La família més antiga de la que es té constància és la del cognom Rigo de Ca Timoner.

S'Alqueria Blanca


Calonge

Situada entre s'Alqueria Blanca i Cala d'Or es troba Calonge. Aquest nucli apareix documentat ja des del segle XIII, quan era propietat de la família Valentí de ses Torres, entre els que es trobava Bartomeu Valentí, canonge de la Seu. Cal destacar la seva església neoromàntica de principis del segle XX i que va ser projectada pel mossèn Antoni Maria Alcosser i beneïda el 1909 pel bisbe Campins.

Calonge


Es Llombards

Es tracta d'un nucli de població situat a 3'5 km de se Salines i Santanyí. Als seus terrenys vam trobar el Cap de ses Salines, que és l'extrem més meridional de Mallorca. Hi ha vestigis de la presència humana en l'època pretalaiòtica. El 1950 és Llombards va arribar al seu màxim demogràfic, amb 638 habitants. Des de llavors, i a causa de la crisi de les activitats agràries i ramaderes tradicionals, ha experimentat un descens poblacional del 30%.

Es Llombards


Cala Llombards

Nucli situat entre Cala Santanyí i s'Almonia que té com a centre una espectacular platja que està formada per la desembocadura del torrent de Són Morlà. El nucli va aparèixer al principi dels anys 60, quan Rafel Vidal Perelló, de Ca Felip, va construir una casa. El 1969 es va iniciar la urbanització als terrenys de l'antiga finca de Són Amer, promoguda per Blai Vidal Salom, que es caracteritza per ser habitatges unifamiliars.

Cala Llombards


Cala Santanyí

Situada entre Cala Figuera i Cala Llombards, en els anys 20 acollia algunes cases i barraques de pescadors. En els anys 60 es va iniciar el seu procés urbanitzador. El primer establiment de caràcter turístic va ser el bar És Torrent. El 1961 es va edificar l'hotel Cala Santanyí. Avui és una important i bella zona turística.

Cala Santanyí


Son Moja

Zona residencial formada per habitatges unifamiliars la construcció de la qual es va iniciar en els anys 80.

 


Cala Figuera

Format per les caletes d'en Boira i en Busquets, aquest nucli ja apareix documentat el 1306. A Cala Figuera s'embarcava la pedra de Santanyí per al seu transport. Una barraca per guardar barques construïda a mitjan segle XIX pel capellà José Burgesa i el metge Bernat Escalis va ser la primera edificació. El primer habitatge data de 1899 i va ser propietat dels senyors de Ca Ferrereta. El 1938 es va aixecar la primera església, avui convertida en pizzería. El 1950 es va construir una petita llotja i la molla. Des de 1963 el creixement turístic de la zona no ha aturat.

Son Moja


Portopetro

Antigament formava part de la finca de sa Punta. Al principi del segle XX la zona va començar a parcel·lar-se i a vendre's alguns solars i, així, es va formar el primer nucli de població. El 27 de maig de 1954 va ser col·locada la primera pedra de l'església actual.

Portopetro


Cala d'Or

Es tracta d'un dels nuclis més recents de Santanyí. Els seus orígens es remunten a 1932, quan el seu fundador, José Costa, es va fixar als terrenys per fer una urbanització. Es dóna la casualitat que Costa, d'origen eivissenc, li va posar de nom Cala d'Hort, el mateix nom d'una cala de l'illa d'Eivissa. Però amb el pas dels anys i l'ús van provocar que el nom fora derivant en  Cala d'Or. Entre els primers habitants de la zona estaven el folklorista Antoni Mulet, els pintors Olegari Junyent i Anglada Camarassa o Nataixa Rambowa, viuda de Rodolfo Valentino. El 1956 el promotor va regalar un solar per edificar l'església, que es va fer en estil eivissenc, igual que un bon nombre de cases, que donen a la zona aquest aire pitiús.

Cala d'Or


El Cap des Moro

Situada entre Cala Figuera i s'Amarador, es va urbanitzar en els anys 80.