El ple aprova la modificació de les normes necessària per accelerar l’obertura de l’aparcament de Cala Llombards

En una sessió extraordinària convocada avui expressament, el ple de l’Ajuntament de Santanyí, ha aprovat per unanimitat una modificació de les Normes Subsidiàries del terme, tal com havia demanat el Consell de Mallorca. Aquesta modificació és una passa més per aconseguir obrir l’aparcament de Cala Llombards al més aviat possible, que roman tancat per una ordre de l’Agència de Defensa del Territori de finals de l’any passat. Així, una petita part del solar d’aquest aparcament ha passat a ser una zona privada urbana, tal com van demanar els tècnics de la institució insular al mes d’abril. Una vegada aprovada la modificació, avui mateix, la documentació ja ha estat remesa al Consell, qui l’haurà de ratificar. 

Tal com ha explicat la batlessa de Santanyí, Maria Pons, “es tracta d’una passa més en aquest procés per obrir l’aparcament de Cala Llombards al més aviat possible. Podríem haver esperat a la celebració del pròxim ple ordinari, però si així guanyam una setmana o deu dies a l’hora d’obrir; crec que era necessari fer aquesta sessió extraordinària. Ara ja està en mans del Consell de Mallorca, qui ha de revisar la documentació i donar el seu vistiplau”. 

Segons els càlculs de l’equip de govern, la revisió i ratificació d’aquesta modificació es podria torbar entre una setmana i deu dies; després, l’Ajuntament de Santanyí haurà d’aprovar el projecte del nou aparcament. En principi aquesta seria la darrera passa de la tramitació per poder obrir la zona d’estacionament. Maria Pons ha insistit a remarcar que la situació que es viu a la zona, l’equip de govern, ja la veia venir: “l’objectiu sempre ha sigut aconseguir que els veïnats de Cala Llombards i s’Almunia vegin alleugerada la pressió de visitants que pateixen. Per això hem anat prenent mesures com l’ampliació de l’ACIRE a vint carrers del nucli. Perquè la realitat és que això ho veiem venir i així ho hem anat traslladant a totes les institucions; l’aparcament no genera cap "efecte crida"; no han deixat de venir amb l’aparcament tancat. Entenem el fet que els visitants de l’illa vulguin venir a la nostra costa, i per això sempre hem reclamat la implicació de totes les institucions a l’hora de gestionar la situació”.

Cal recordar que la zona d’aparcament restringit, que fins a enguany era a només als carrers de s’Almunia, va ser ampliada a vint carrers de Cala Llombards, i va entrar en vigor el dia 1 de maig. Aquestes vies incloses en la restricció d’accés són: el carrer Penyalar, el carrer de na Nova, el carrer Miracle, el carrer de la Nit, el carrer na Fontanella, el carrer Estrella de Mar, el carrer Caragola de Mar, el carrer Mirador, el carrer Lliri, el carrer Cap Roig, el carrer Llimonera, el carrer Muntanya, el carrer Taronger, el carrer Cossiada, el carrer Sardanes, el carrer Mar Mediterrània, el carrer Menorca, el carrer Eivissa, el carrer Formentor i el darrer tram del carrer de s’Era de sa Roca (a partir de l'encreuament del carrer Bellveure). 

Des de l’equip de govern municipal també s’ha recordat el fet que l’ajuntament està destinant tots els recursos necessaris per controlar el trànsit tant de persones com de vehicles. El recentment incorporat a la plantilla de la Policia Local de Santanyí, l’agent COVID, és un dels qui està permanentment assignat a la zona per regular la circulació, així com per informar els visitants sobre les restriccions i les possibles sancions en cas de no respectar la normativa.