El ple demana la reactivació de la construcció de la casa quarter de la Guàrdia Civil a Santanyí

La sala d’actes de l’Ajuntament de Santanyí ha acollit avui dematí una sessió plenària extraordinària on s’ha aprovat un document de requeriment al Ministeri de l’Interior per a l’activació del projecte de construcció d’una casa quarter de la Guàrdia Civil al municipi de Santanyí. Es tracta d’una reivindicació història del municipi que es remunta 50 anys enrere; i és que va ser l’any 1973 quan el consistori santanyiner va cedir a l’estat un solar de 1.500 metres quadrats a l’entrada del nucli de Santanyí per aixecar aquesta infraestructura. El projecte no va tirar endavant perquè no hi havia espai suficient, i l’any 1987 es va cedir un segon solar annex al primer, també de titularitat municipal, que suposaven en total entre els dos terrenys uns 3.200 metres quadrats. Malauradament, en tot aquest temps, no s’ha fet cap passa perquè sigui una realitat, encara que els anys 2010 i 2012 es va ratificar la cessió a la Gerència d’Infraestructures i Equipaments de la Seguretat de l’Estat (GIESE).

Amb aquests precedents, i després de la Junta de Seguretat Local celebrada la setmana passada en la qual va assistir la delegada del Govern, Aina Calvo, l’Ajuntament de Santanyí vol que la casa quarter es faci. Tal com ha explicat la batlessa de Santanyí, Maria Pons, “davant les dificultats que troben els agents per accedir a un habitatge en condicions al nostre municipi, consideram que disposar una casa quarter al poble seria una gran notícia. Així ho vam traslladar a la delegada del govern a la darrera junta de seguretat, i ella ens va indicar que ens dirigíssim al govern central per aclarir la situació. I per això al ple hem presentat aquest requeriment”.

De fet, amb l’acord aprovat avui a la sessió plenària, es demana a la Delegació del Govern que intercedeixi davant del Ministeri de l’Interior perquè s’activi el projecte, ja que es considera la infraestructura com a molt necessària perquè la

Guàrdia Civil pugui atendre adequadament a la ciutadania. A més, el text aprovat, també manifesta que si no es pot fer la casa quarter, l’Ajuntament de Santanyí reclamarà la devolució dels terrenys per poder-ne disposar i utilitzar-los per a la construcció d’habitatge social o per a altres iniciatives que copsin les necessitats de la ciutadania.

Maria Pons ha remarcat el fet que “la voluntat d’aquest ajuntament és que la Guàrdia Civil tengui un espai adequat. Però en el cas que el govern no tengui la intenció de fer-ho, volem recuperar aquests terrenys i dedicar-los a un ús de profit per als veïnats i veïnades del municipi de Santanyí”.

A més al ple celebrat avui s’ha aprovat el Pla Local d’Infància i Adolescència 2024-2027, on es tracen les línies mestres d’actuació per aquest període com a Ciutat Amiga de la Infància d’UNICEF. La metodologia desenvolupada per UNICEF, consistent en la matriu d'objectius i àrees de treball, proporcionarà l'esquema bàsic sota el qual organitzar les actuacions, dotant d'una coherència interna aquest nou impuls cap a unes millors polítiques municipals d'infància i adolescència a Santanyí.