“Proètica de plaers” de Joan Tomàs Martínez, se fa amb el XXIV premi de poesia Bernat Vidal i Tomàs de Santanyí.

“Proètica de plaers”, de Joan Tomàs Martínez Grimalt, un jove de 25 anys, procedent de Palma de Mallorca, que va presentar el seu treball sota el pseudònim Joan de Sa Llepassa, és l’obra que el jurat ha considerat premiar en el XXIV Certamen de Poesia Bernat Vidal i Tomàs que se celebra a Santanyí en el marc de la Setmana del Llibre.

Els membres del jurat han estat persones vinculades al mon de les lletres: Miquel Sbert Garau, Miquel Bezares Portell i Pere Rosselló Bover, essent secretari el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Cristòfol Vidal.
L’acte de lliurament del premi es va celebrar divendres (24 d’abril) a vespre al Teatre Principal de Santanyí i va comptar amb l’assistència de personalitats rellevants del mon literari.

La presentació va anar a càrrec del regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Cristòfol Vidal, el qual, en un clar homenatge a la figura del poeta i escriptor santanyiner que dóna el nom al Certamen literari, va dir que: “L’esperit del nostre apotecari persisteix, el patriarca de l’Escola Santanyinera” com a peça clau “en les generacions poètiques posteriors”. “L’amor a les lletres que professà encara és present i, bona mostra és l’interès que desperta aquesta convocatòria dins el món dels amants de la poesia”.

Sobre el Certamen de poesia Bernat Vidal i Tomàs, el regidor Vidal va comentar que: “Aquest és un certamen fortament arrelat, conegut i estimat. És dels que s’esperen i desitgen guanyar, pel seu prestigi i la difusió que dona a l’obra guanyadora”.
El responsable de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, va concloure la seva presentació manifestant que: “Des del nostre Consistori tenim el deure de ser fidels a l’esperit de Bernat Vidal i ho considerem d’obligat compliment. Ara que vivim una època de crisi social, econòmica, és un bon moment per trobar un poc d’aixopluc entre les creacions literàries, on hi ha idees que, per ventura, ens poden obrir camins i retrobar l’esperança de ser una mica millors en la vida i solidaris amb els demés”.

Després del seu parlament, el batle, Miquel Vidal, va procedir a l’entrega del premi: un xec de 2.255 euros, que va recollir el pare del guanyador, Tomàs Martínez, ja que el poeta es trobava en un acte de presentació i col•loqui d’una obra al Teatre Nacional de Catalunya.
En la seva intervenció, Tomàs Martínez, va llegir unes paraules escrites pel seu fill, Joan Tomàs, en clau poètica, lloant l’escriptor santanyiner i agraint la convocatòria del certamen que ofereix als poetes l’oportunitat de donar-se a conèixer. “Just per acabar, vull agrair, en primer lloc, el combat estèril dels poetes vius i, tot seguit, lloar el llegat inhòspit dels poetes morts, donants de tots els òrgans inhumans al món sencer, sense recer, desemparats”. Aquest fou un dels fragments que delectaren al públic assistent.

L’acte va acabar amb un concert a càrrec del quintet de vent Boreas que van interpretar distintes obres dels compositors: Danzi, Debussy, Bozza i Hallam.