Educació entrega a l’Ajuntament el projecte definitiu per l’ampliació del CEIP Blai Bonet

El pressupost final per al projecte supera el previst inicialment, i el consistori haurà de negociar una ampliació del sistema de finançar les obres

Després de gairebé dos anys de retard, la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears ja ha presentat a l’Ajuntament el projecte definitiu per a l’ampliació del CEIP Blai Bonet de Santanyí. Es tracta d’un projecte molt esperat perquè fa temps que fins a cinc grups del centre han de fer classe a barracons. Actualment hi ha quatre aules prefabricades ocupades per alumnes d’educació primària i una per alumnes d’infantil. A més, l’Ajuntament de Santanyí, té cedits a la conselleria diferents espais, que són de l’escoleta municipal, que es destinen al menjador i a una aula de música.

Segons ha explicat la batlessa de Santanyí, Maria Pons, “és una gran notícia que ja hagi arribat la documentació d’aquest projecte tan necessari per al nostre municipi. Ara toca que els tècnics municipals estudiïn i comprovin que s’han resolt totes les qüestions que el consistori havia assenyalat que s’havien d’arreglar. A més també haurem de treballar per resoldre el tema del finançament de les obres, perquè com sabeu, és el consistori que avançarà els doblers per tirar endavant el projecte”.

Cal recordar que el dia 9 de maig de l’any 2019, el consistori va signar un conveni amb el Govern de les Illes Balears i l’IBISEC per al finançament i execució de les obres de millora d’infraestructures educatives del municipi. Aquest conveni s’havia de destinar a finançar, amb 2,5 milions d’euros, l’ampliació del Blai Bonet a Santanyí, i també la del CEIP Mare de Déu de la Consolació de s’Alqueria Blanca, i a fer millores al CEIP Sant Domingo des Llombards i al CEIP Santa Maria del Mar de Cala d’Or. L’abril del 2020, la Conselleria d’Educació va dir que finalment, els doblers només es destinaran al centre de Santanyí, amb unes obres que s’esperava haver començat aquell mateix any. Des del principi la fórmula de finançament que es va decidir va ser la signatura d’un factoring, un crèdit que demana el consistori per a un projecte de la comunitat autònoma i que aquesta s’encarregarà de pagar. Ara s’haurà de tornar a negociar amb el banc el sistema de finançament perquè el projecte definitiu supera els dos milions i mig inicials que es tenien signats amb l’entitat bancària.

De la mateixa manera, aquest augment de pressupost, també obligarà a l’Ajuntament al fet que la licitació de les obres, que és de responsabilitat municipal segons el conveni, hagi de ser aprovada pel ple. Com el pressupost total del projecte presentat ara per Educació suposa més d’un 10% del pressupost municipal, és obligatori ratificar-lo pel màxim òrgan de decisió, com és una sessió plenària.

Totes aquestes noves passes burocràtiques, per Maria Pons, “suposaran haver d’allargar una mica més els temps d’espera per a una infraestructura que és urgent per als alumnes del Blai Bonet i les seves famílies. L’Ajuntament de Santanyí sempre ha estat a disposició de les institucions per facilitar el desenvolupament del projecte al terme; tenim exemples recents com el centre de dia de Cala d’Or o els habitatges que l’IBAVI està fent a Santanyí. Però amb el cas de les infraestructures educatives, sembla que cada dues passes hem d’enrocar amb alguna cosa”.

Si tots els procediments que falten no trobessin més entrebancs, l’Ajuntament de Santanyí calcula que a finals d’enguany podrien començar les obres al centre educatiu. Com es tracta d’un edifici completament nou que s’aixecarà al pati de davant l’escola, no hauria d’afectar el desenvolupament del curs i seria compatible amb el dia a dia dels alumnes i professors. Una vegada acabat, el nou edifici podria acollir dues línies completes d’educació primària.

En qualsevol cas, l’Ajuntament de Santanyí, ja ha fet arribar a la Conselleria d’Educació, la urgent necessitat de recuperar els espais que actualment ocupa el centre a l’edifici de l’escoleta municipal. De fet, el consistori, no pot oferir un servei d’escoleta de nadons perquè l’espai que seria l’adequat, actualment l’ocupen el menjador i l’aula de música del CEIP Blai Bonet.